Окръжната прокуратура във Велико Търново разкри подробности за спецакцията в Стражица,

...
Окръжната прокуратура във Велико Търново разкри подробности за спецакцията в Стражица,
Коментари Харесай

Разбиха група за нелегални превози към Европа

Окръжната прокуратура във Велико Търново разкри подробности за спецакцията в Стражица, извършена преди няколко дни, за която NOVA първа заяви.

При интервенцията беше иззета голяма сума пари, вакуумирани в пликове.
„ Досъдебното произвеждане е за пране на пари.
Престъплението, от което са генерирани средствата, е реализиране на публичен превоз без лиценз ”, заяви на брифинг представителят на Окръжната прокуратура Илиян Благоев.

„ Била е основана стройна организация за превоз на пасажери от България до Западна Европа и назад.

Всяка седмица от страната ни са тръгвали по три микробуса към страни от Европейски Съюз. Имаме събрани доказателства за курсове до Холандия и Германия.

От там също са потегляли микробуси в противоположна посока. Този превоз е бил заплащан като не са издавани никакви документи за получените суми.

По този метод лицата са получавали средства, които не са декларирани. Взимали са по 120 евро за курс към Европа, а назад – по 100 евро ”, уточни наблюдаващият прокурор Радослав Батанов.

Той не даде детайлности за това по какъв начин парите след това са били изпирани в България. И посочи, че при спецакцията са конфискувани осем микробуса.

„ Има повдигнато обвиняване за незаконната активност – от началото на 2021 г. до датата на реализацията на акцията, а точно 11 октомври тази година.
В качеството си на обвинени са привлечени петима души. На четирима от тях са повдигнати обвинявания за пране на пари.
Петият е с мярка подписка, а останалите – с парична гаранция в размер на 10 000 лв. за всеки ”, заяви прокурорът.

Обвиняемите са правили активността си главно на територията на Стражица. „ Между тях има роднински връзки, само че не сред всички.
Сред арестуваните са един пенсионер и един незает.
Не са престъпно проявени, което е и причина да не бъдат задържани. Един от тях е осъждан, само че за действие, осъществено по несъобразителност ”, съобщи Батанов.

Ако бъдат приети за отговорни, арестуваните може да получат ефикасни присъди и санкции, а имуществото им да бъде иззето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР